כאבי בטן עשויים לפגוע מאוד באיכות החיים. כאבים אלה משתנים מאדם לאדם ויכולים להופיע בתדירות משתנה ובאזורים שונים – בטן תחתונה או עליונה, בדמות התכווצויות או עוויתות, כאב חד שמפלח את הכאב או כאב עמום. לעיתים מקור הכאב הוא ויראלי ולפעמים מדובר בחיידק או בהיווצרות של דלקת וכאבי בטן העשויים לרמז על בעיות בריאות שונות, כמו למשל, אבנים בכליות או בכיס המרה, דלקת תוספתן, בעיות במערכת העיכול, טחול מוגדל ואפילו תולעים, הצטברות גזים או חלילה גידול במעי הגס.
במידה והכאב אינו מרפה או מתעצם, חשוב לגשת לרופא לצורך אבחון הבעיה וביצוע בדיקות מקיפות על מנת להבין מה מקור הכאב ומהו הטיפול המתאים ביותר בהתאם לנסיבות. יש לזכור שכאשר מדברים על כאב בטן מעורבים באזור זה מגוון איברים פנימיים החיוניים לתפקוד, שעשויים להוות מקור לכאב כמו כליות, מעיים, כבד, תוספתן, לבלב, טחול וכיס המרה.
כל אחד וכאב
הבטן שלו – מגדיר כאבי בטן
לפניכם מידע רלבנטי שיכול לעזור לכם להבין יותר על הגורמים לכאבי בטן:
רבים סובלים מכאבי בטן כחלק מווירוס בטן המלווה בתופעות שונות כמו עצירות או
שלשולים, בחילות והקאות ולרוב עם היעלמות הווירוס גם הכאבים נעלמים. כאב בטן אחר יכול להופיע בעקבות רגישות למזון, כמו למשל
לגלוטן או ללקטוז כאשר הרגישות משפיעה על מערכת העיכול והיא גורמת לבעיות בבטן
שמחמירות בעקבות אכילה ולפעמים לא מדובר ברגישות למזון ספציפי אלא בחסימה במעי או
בקושי של הגוף לנקות את הפסולת מהגוף שלו. אבנים בכיס המרה או בכליות אף הם יכולים
לגרום לכאבי בטן עזים במיוחד ובכל מקרה, בעת האבחון גם יש לשים לב אם הכאב הוא
כרוני ותמידי או כאב מקומי הנוצר רק לאחר אכילה וכדומה. תשומת הלב לפרטים חיונית
לעיתים באבחון הבעיה וטיפול בה. לרוב יישאלו שאלות כמו – אילו עוד תופעות נלוות
לכאבים, האם חלו שינויים ביציאות, דם בשתן, נפיחות בבטן, תרופות קבועות ועוד.
כאב יכול להיגרם גם מבעיית פירוק המזונות שעשויה לגרום לבעיה של גזים ויש מזונות
שגורמים לגזים או כאבי בטן יותר מאחרים ויש אנשים שבאופן טבעי רגישים לחומרי מזון
מסוימים.
איך מאבחנים כאבי בטן נפוצים?
אבחון כאבי בטן מתבצע במגוון דרכים מאולטרה סאונד דרך בדיקות דם ועד צואה וכן בדיקות גסטרו שנועדו לבחון אם יש בעיות במערכת העיכול שאחראיות להופעת הכאב. רבים מבצעים בשנים האחרונות גם בדיקות שנועדו לבחון רגישות למזונות על מנת לדעת אילו מזונות להסיר מהתפריט ואילו להוסיף לו. לעיתים תזונה עשירה בסיבים יכולה להועיל למערכת העיכול ולסייע גם בהפחתת כאבי בטן אך יש מי שתזונה עשירה בסיבים עשויה דווקא לגרום להם לכאב, ולכן חשוב לבדוק מה עושה לכם טוב וממה להימנע.
אל תשמרו עמוק בבטן
קיימים טיפולים שונים לטיפול בכאבי בטן מטיפול תרופתי ועד טיפול משלים כמו דיקור סיני, צמחי מרפא. כאשר מטפלים תרופתית נהוג להבחין בין תרופות ללא מרשם ובין תרופות מרשם עליהן המליץ הרופא לאחר אבחון הבעיה. במקרה זה, חשוב להבחין בין הרכיבים הפעילים בכל תרופה האם הם כוללים חומרים המופקים מצמחים, מתאימים לשיכוך כאב ולאיזו בעיית בטן – תרופות ייעודיות לטיפול בעצירות, שלשול, קשיים בעיכול, טיפול בעוויתות כתוצאה מאבנים בכיס המרה, טבליות פחם פעיל ועוד סוגים שונים של טיפולים למבוגרים ותינוקות. אין סיבה שתתנו לעצמכם לסבול בגלל כאבי בטן – חפשו את הסיבה ואת הטיפול הנכון עבורכם.